Till dig som är ny

Varmt välkommen till Co-Anon familjegrupper! Vi hoppas att du ska hitta den gemenskap och hjälp som vi har haft förmånen att göra! 

Att vara medberoende

Att vara medberoende innebär bland annat att leva med följderna av någon annans beroende och missbruk och påverkas negativt av det. Den medberoende hittar strategier för att försöka kontrollera personen som missbrukar eller situationerna som uppstår till följd av det.

I Co-Anon lär vi oss att vi är maktlösa över beroendesjukdomen och missbruket. Det är inte vi som har orsakat den, det är inte vi som kan bota den och vi kan heller inte kontrollera den.

Var börjar jag?

Vi har funnit en stor fördel i att gå på så många möten som möjligt, lyssna och prata med andra innan och efter möten. Byt telefonnummer med en medlem som du kan ringa till när du behöver prata med någon och dela med dig av dina problem till. Att dela på ett möte är frivilligt och det som sägs där stannar i våra hjärtan. Du kommer att se att du inte är ensam i det du känner eller upplever. Ta till dig det du tycker om och låt resten vara. Mellan möten kan du läsa Co-Anonlitteratur. När du känner dig villig och redo, kan du fråga en frivillig sponsor om den personen vill vägleda dig genom de 12 stegen för tillfrisknande.

Välkommen på ditt första Co-Anonmöte!

Som ny är du den viktigaste personen på ett möte eftersom Co-Anon endast har ett syfte – att hjälpa anhöriga och medberoende som fortfarande lider.

Du kan välja att gå på vilket möte som helst. Alla Co-Anons möten är öppna, vilket innebär att vem som helst får vara med. Mötena har olika teman och alla passar att besöka när du är ny.

På mötet kommer du att se hur det fungerar. Du får gärna berätta för de andra mötesdeltagarna att du är på ditt första möte och du kan ofta stanna kvar en stund efter mötet för att få mer information och ställa frågor.

Fysiska möten och onlinemöten

Vi har flera möten varje dag. Det finns både fysiska möten på flera orter i Sverige samt online på Zoom.

Kontakta oss

Om du behöver prata med någon eller vill veta mer om medberoende är du varmt välkommen att ringa till vår jourtelefon på telefonnummer: 0731-575518.

Jourtelefonen har öppet varje dag mellan klockan 09:00 och 21:00.

Du kan även skicka ett mejl till oss på: coanonsverige@gmail.com.

Varmt välkommen!

Fyll i dina uppgifter så återkommer vi inom kort!

*” anger obligatoriska fält